Discutie cu o prietena:
…
Ea: E tarziu ( ora 23:12). Hai sa ne culcăm.
Eu (rad): Vrei sa spui „sa dormim”…
Ea: N-am inteles…(?)
Eu doar rad.
Ea: Da’ ce diferenta vezi tu ?
Eu: A dormit e pur si simplu a fi in lumea viselor, iar a te culca – tinand cont de folclorul romanesc – inseamna a avea un act sexual.
Si de aici incepe o discutie contradictorie pe baza celor doi termeni. Eu chiar n-am avut nici o intentie de a insinua ceva, sau alt motiv misogin (doar ma stiti). Ma apar eroic: „Ce sa fac daca Scoala m-a pus sa citesc Ion?” Aici intervine ea incepand sa atace romanul. In final am cazut de acord ca n-am nici o vina ca mintea mea face corelatii cu tot felul de chestii si nici ea ca ar fi existat vreo greseala. Vina a cazut pe Ion si pe Scoala !
Dupa ce-am terminat de vorbit, mi-am dat seama ca Ion a lui Rebreanu e chiar un roman bun, dar nu e pentru oricine. Cei de la Minister il mai au inca in Planificare ca stiu cati elevi il citesc si cati copiaza rezumatul de pe net, cu tot cu greseli. Nu zic ca eu as fi un elev mai bun, da’ dupa ce l-am citit pe Ion am fost fericit. Pe langa ca mi-a placut firul povestii, am mai gasit in roman cateva intelesuri si concluzii mai diferite decat cele robotice de la liceu. Cateva din ele…
- Ana il iubea pe Ion, iar bietul taran nu a inteles sfatul lui Titu si s-a distrat putin cu Ana. Evident, filmul exprima durerile Anei cu multa groaza, pe cand in carte nu se precizeaza asa ceva. Daca vrei sa ai ceva, trebuie sa il santajezi/constrangi pe un om. Exemplu: tatal Anei. Mereu am impresia ca unii politicieni au citit romanul.
- Romanii tot timpul au tacut din gura ca altfel n-ar fi asa de mult maghiari pe aici. Atata timp cat fiecare isi vede de treaba lui nu sunt probleme, da’ si cand se intinde coarda noi tot tacem din gura.
- Popa Belciug uita de sfintele juraminte facute de preoti si face rau oamenilor, evident, in scopul bisericii. Am vazut/auzit si altele din realitatea curenta.
- Copii sunt invatati de parinti sa invete la scoala, sa aiba doar 10 si sa nu le pese de restul, ei sa aiba 10 ca altceva nu conteaza. Prin auto-sugestie cu timpul aceasta idee ramane intiparita adanc. La fel si Ion avea aceasta pofta sa aiba el tot, doar a lui, fara sa-i pese de altii. Copii aceia au note de 10 dar nu se adapteaza vietii de societate, sa nu ne gandim ca vor avea soarta lui Ion.
Si-ar mai fi cateva, dar poate mi le ziceti voi. Atunci nu m-am regasit in nici un personaj, acum cred c-as gusta din nationalismul lui Titu. N-am citit si Rascoala ca sa ii aflui continuarea povestii lui dar e trecuta pe lista.
In continuare cred ca voi ramane tot la aceleasi intelesuri. Sper ca mintea mea sa faca diferente si sa nu incep intr-un ras haotic daca vreo persoana imi va spune sa ne culcam.