>
Recenzie scrisa de Radanov
David Herbert Lawrence Richards (11 Septembrie 1885 – 2 Martie1930) a fost un romancier englez, poet, dramaturg, eseist şi critic literar. Lucrarile sale colectate reprezintă o reflecţie extinsă asupra efectelor dezumanizante ale modernităţii şi industrializare. În ele, Lawrence se confruntă cu probleme legate de sănătatea emoţională şi vitalitate, spontaneitate, şi instinct.
Pincipalele carti cunoscute sunt: Amantul doamnei Chatterley; Marea si Sardinia – Locuri etrusce; Sarpele cu pene; Fii si amanti.
Romanul Şarpele cu pene poate fi vazut ca o fresca a perioadei anilor 1920. Ne este prezentat Mexicul, un loc unde ritualul si dragostea se impletesc redand fantezia acelor vremuri de la inceputul secolului XX.
Ca o sinteza a intregii carti, reiese la suprafata povestea de dragoste a lui Kate Leslie. O poveste de dragoste frumoasa, in acelas timp si incitanta. Kate este o irlandeza ce fuge de toate traditiile europene si ajunge sa fie fermecata de magia Mexicului. Simte cu greutate dorul ce il are pentru meleagurile irlandeze insa ii este greu sa plece.
Se marita cu Don Cipriano, un domn ce se distinge de restul societatii prin ideile lui aparte. Cu timpul, Kate simte ca nu s-a maritat doar cu un barbat, fiind simpla legatura dintre barbat-femeie ce se intreprinde in casatoria europeana. Fiind o straina pe acele meleaguri, prin casatorie ea adopta o istorie plina de teroare si controverse, ce este amestecata cu varsarea de sange pe un pamant incarcat cu instincte.
Orice tara are in subteran o alta imagine, una cunoscuta doar de locuitorii acelei tari. Lawrence in ciuda tuturor laudelor turistice, ne prezita miscarea revolutionara ce este contruita in jurul zeului Quetzalcoatl, sarpele cu pene. Avand o structura mentala crestina, Kate respinge la inceput aceasta miscara. Auzind mai multe despre acesta miscare, incepe sa fie interesanta ajungand sa o intrige si sa o intereseze. Intr-un final devine o adevarata zeita a Mexicului desi ea este straina.
Intregul roman ne introduce intr-o lume bizara decat cea pe care o cunoaste un european. Lumea mistica unde zeii devin parti integre a vietii omului, face ca povestea lui Kate sa fie unica. Intreaga societate mexicana respinge cu desavarsire gandirea religioasa provenita din Europa sau America, pastrand puritatea din traditia si obiceiurile locale. Cunoscut ca un bun scriitor ce ne dezvaluie trairile personajelor, autorul ne prezinta cu o realitate desavarsita la inceput respingerea fata de religia azteca; urmand incet-incet o curiozitate fara margini; si terminandu-se cu adoptarea integrala a acestei credinte.
Intr-o lume in care suntem loviti din toate partile de religii si impinsi cu forta la adoptarea unui ritual, aceasta carte merita citita. Diferenta dintre anii ’30 si prezent este uriasa (chiar si cand vine vorba de traditii) deci nu putem face o comparatie pe baza subiectului carti. Pentru cei care iubesc misterul si doresc sa simta un puls diferit din scriitura, recomandam aceasta carte. Lectura placuta!
Posibilitatea de a citi si alte recenzii ale cartilor postate pe site-ul www.superanticariat.ro va ofera si blogul site-ului http://anticariatonline.blogspot.com
Va invitam sa parcurgeti paginile anticariatului virtual www.superanticariat.ro pentru a descoperi noi provocari literare.