Cum sa faci bani

de Serban Stanescu

De-a lungul anilor am citit cateva carti si recunosc o carte care are titlul doar ca sa vanda. In ciuda titlului de mai sus, cartea este pusa gratuit la download de catre autor. Stiam ca titlul este doar pentru motoarele de cautare. Calitatea insa exista pe foaie, in cuvinte, pentru ca nu este doar un simplu manual cum am mai citit de la altii. Cum sa faci bani de Serban Stanescu este o poveste despre Viata, caderi profesionale, ambitii, educatie si despre noi, ca societate.

Suntem primiti in mintea unui om cu experienta celor 50 de ani de Viata. Trecut prin perioada comunista, gustand din pionieratul democratiei, face o radiografie a sistemelor de invatamant. Observam si noi ca nu s-a schimbat nimic de cateva zeci de ani in Romania si lucrurile merg tot mai rau. Insa apare intrebarea: chiar toti suntem prosti? Atunci cum de exista tineri care se remarca inafara scolii iar in catalog au doar note mici?

Exista o lege a naturii: cine nu se adapteaza, moare. In acest caz, din pacate, nu elevul trebuie sa se adapteze sistemului de invatamant. Intr-o societate democratica nici nu se pune problema de forta majora. Asa ca sistemul de invatamant este obligat (direct sau indirect) sa faca un fel de studiu de piata pe elevi ca sa vada ce doresc ei de fapt. In Occident avem exemplul scolii SummerHill care merge pe dezvoltarea talentului si vocatie fiecarui copil.

In Romania inca avem sistemul educational comunist. Un profesor care a citit o carte vine la catedra si dicteaza din acea carte. Nu are nicio practica in acel domeniu – mai ales cand vine vorba de domeniul economic – dar tu trebuie sa asculti de el. Se urmeaza o anume programa, se stie exact ce robot trebuie sa iasa la sfarsit si, ce este mai grav, orice profesor este constient ca acest sistem nu ajuta la nimic. Dar si ei trebuie sa manance o paine.

Ce se propune in carte?

Educatia sa fie bazata pe forma auto-didacta. Fiecare tanar sa isi gaseasca talentele pe care le poseda si sa le dezvolte. Ca sa fim mai clari, vorbim de talent in desen, canto, literatura, negocieri, decoratiuni, analize matematice etc-etc. Orice poate sa fie un talent si, daca doriti, putem numi acest talent cu obisnuitele cuvinte de face ce-i place.

Acum ca ti-ai pus intrebari, ai gasit raspunsuri, nu-ti mai ramane decat sa te dezvolti pe acea ramura. Asa te indrepti cu pasi mici dar siguri spre vocatie. Evident, mai e nevoie si de alte abilitati precum manevrarea computerului, putin marketing si vanzari (pentru gasirea de colaborari) si de Motivatie. Totul este ascuns in tine si trebuie ca Tu sa-ti doresti sa faci asta.

Stiu oameni care nu au nicio tangenta cu computerul insa le place sa lucreze cu lemnul. Sunt tamplari si au impreuna un atelier din care castiga sume uriase. Altii lucreaza in domeniul constructiilor, dar le-a placut atat de mult incat au fost avansati pentru cunostintele lor. Mai sunt o gramada de exemple…

In incheiere, vreau sa fiu sincer cu voi si sa spun ca au fost multe discutii care mi-au schimbat viziunea despre societatea. Majoritatea le-am purtat cu Serban Stanescu si cu sotia lui Monica. Ei au crezut in nebunia mea (sau talentul daca doriti) literar inainte ca eu sa pubic cartea Amintiri din prezent. Apoi am cercetat mai amanuntit blog-urile lor si am ajuns imi gandesc altfel Viitorul.

Cartea Cum sa faci bani se poate downloada gratuit in versiunea PDF. Am citit si alte carti din domeniu insa aceasta mi se pare a fi cea mai sincera dintre ele. Daca ai inca dubii cu privire la directia in care te indrepti, pe plan social sau profesional, recomand sa o citesti.

Noile generatii nu trebuie sa mai astepte ca cineva sa vina sa le dea de lucru. Noi, ca un tot unitar, avem datoria sa aratam ca nu ne-am pierdut ambitia de a reusi.

surs foto

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *