Padiş este cunoscut pentru turistii transilvaneni ca fiind un loc excelent de relaxare. In cele mai multe cazuri, turistii spun Padiş intregii zone, chiar daca ei isi pun corturile la Boga sau la Glăvoi. Eu am fost in week-end la Glăvoi, desi le-am spus tuturor ca merg in Padiş. Ciudat cum se intampla asta, si nu doar mie ! Daca spui cuiva ca mergi la Glăvoi, sigurat n-a auzit de aceea zona decat fugitiv. Deci, traisca Padişul !
Am ajuns la Glăvoi vineri seara. Corturile aranjate, mancarea gata sa fie prădată iar apoi odihna pentru ziua urmatoare. Dupa micul-dejun am pornit spre Cetăţile Ponorului. Nu concep sa mergi la munte si sa nu faci un traseu montan. Mereu aceea zona este plina de corturi si sa stai pe langa „căsuţă” n-are farmec. Unde va e spiritu’ de aventura ?! 🙂
Traseul Cetăţile Ponorului este de dificultate ridicata. Solicitant din toate punctele de vedere, de la fizic pana la psihic, il recomand sa se faca macar cu partener mai experimentat. Portiunea cea mai grea este coborarea pe treptele de fier si pe lanţuri. Daca suferiti sa va vedeti la inaltime sau va e frica sa va tineti cu o mana de un lanţ in timp ce atarnati la 9 metri desupra solului, mai bine bucurati-va de peisaj de sus.Daca totusi doriti sa aveti o priveliste mai buna si va credeti in stare sa faceti ce efort, alegeti sa vizitati zona de suprafata sau cea subterana.
In zona de suprafata se ajunge urcand un grohotiş cu o inclinatie foarte abrupta, unde este nevoie si de forta mainilor pentru sprijinirea de stanci. Se ajunge la asa numitele „Balcoane” de unde o panorama frumoasa poate fi admirata. Zona subterana este foarte dificila. Lasand la o parte unele atentionari, noi am intrat in pestera cand apa era destul de adanca si agresiva in debit. Necesita un echipament de munte mai complex, fara sa lipseasca lanterna si bocancii. Nu pot sa spun ca in pestera peisajul nu e frumos, dar nici sa treci prin apa de peste 1 metru nu-i placut 🙂
Recomand cu mare placere zona Padiş si traseul Cetăţile Ponorului. Locul este relaxant – chiar daca uneori muzica este data prea tare – iar privelistea minunata. In zona sunt alte trasee montane ca Focul Viu, Poiana Florilor, Cheile Galbenei sau Poiana Ponor. Fiecare merita facut deoarece nu in fiecare zi vezi minunatiile naturii. Va las cu cateva fotografii.
Atentie! Pentru binele vostru, nu mergeti cu addidasi pe munte !