Uneori ma apuc din senin sa gatesc, mai ales cand stau toata ziua acasa. Aleg o anumita reteta de pe internet sau fac ceva invatat de la mama. Sau de la tata. Da, tata gateste si gateste foarte bine. Nicaieri nu gasesc gustul si felul de mancare specific din Ardeal ca la tata.
Ieri m-am decis sa fac la cuptor cateva pulpe de pui cu cartofi taranesti. Pentru prima data le-am si marinat (multumesc inca o data de sfaturi Lilisor). A iesit o nebunie de arome!
In timp ce gateam ma gandeam (fara tenta de misoginism) ca femeile in ziua de azi chiar nu mai gatesc. Din 30 de fete daca gatesc 2-3. Si cand spun „gatesc” nu ma refer la cartofi prajiti, clatite sau chec. Multe dintre ele nici astea nu le stiu face. Chiar daca stiu reteta, nu au impulsul de a pune mana pe oale si de a trece la treaba. E mai curat si rapid la McDonald’s sau KFC.
Si ma intreb: de ce? Mama imi spunea mereu ca o sa am timp sa gatesc cand ajung eu la casa mea. Nu treceau 2 minute dupa ce imi spunea asta si imi explica pas cu pas cum a facut ciorba. La fel cred ca fac multe mame cu fetele sau baietii lor. Dar cand ajungi la casa ta, dupa ce tu nu ai gatit timp de 20-25 de ani, chiar crezi ca o sa ai chef?
In clasa intai am dus la scoala salam, paine si margarina. Am dat un fel de test practic: cum sa faci un sandwich. Peste cativa ani am ramas singur acasa si a trebuit sa-mi gatesc. Aveam 15 ani si faceam gafe in bucatarie: uitam sa pun sare la cartofii care se fierb. Apoi am invatat cum se face mancarea. De la platouri cu aperitive, ciorbe, un felul doi consistent si prajituri.
Dar fetele din generatiile noastre? Mai gatesc ele azi? Eu zic ca nu, doar un mic procent ma poate contrazice. Voi ce parere aveti?
Eu, la randu-mi gatesc. La noi in casa e mereu cearta pentru intaietatea la bucatarie. Io, nevasta si soacra-mea… daca si pustoaica va incepe cu pretentii teritoriale pe bucatarie, are sa iasa cu razboi.
Si da! ai dreptate. Femeile nu mai gatesc, in adevaratul sens al cuvantului. Cunosc o sumedenie de femei carora le pot da lectii in materie de bucatarie.
Tot ziceam ca ne intalnim la Schimb de Carti. Poate aduci si tu ceva bun-bun sa degustam 🙂
Legat de Schimb de Carti. Asa s-a nimerit ca e intr-o totala contradictie cu serviciile. Parca n-ar vrea mareata armata sa-mi permita autoculturalizarea prin carti. Stie ea armata ce stie. Soldatu executa, nu gandeste si nu citeste. Glumesc.
Sper sa ajung. Trebuie sa ajung la schimb de carti.
Mai scriu scriitorii cu diacritice? Mai scriu lucruri importante despre ființa umană? Încearcă măcar?!? Eu zic că tu ești unul din aceia care ar trebui să-și păstreze scrierile în sertar, că oricum nu-l interesează să se facă înțeles de toată lumea. Unul care scrie pentru sine. Dacă nu ne place, suntem invitați să plecăm. Nu-i așa?! Ai putea să te apuci de cioplit în sfeclă. Mă contrazice cineva? Editorul său? Și eu mi-aș apăra bugetul.
Am văzut că ai scris despre Eminescu. Nu e nimic nou că scriitorii nu sunt călugări iezuiți. Dar e nou că sunt frustrați. Dacă ai fi citit puțină literatură străină, ai fi văzut că Oscar Wilde era homosexual și își făcea de cap în mănăstiri, Byron participa la orgii, Coleridge se droga foarte des etc. Asta nu-i face mai puțin valoroși. M-aș fi bucurat ca Eminescu să fie și mai dezinhibat! M-aș fi bucurat să nu fii atât de egolatru… Te trezești, le spui oamenilor pe Facebook că te scarpini sâmbătă dimineață, prea dimineață, că ai văzut pe cineva pe stradă, apoi te apucă inspirația să scrii că ai văzut un film documentar despre (știu eu?!?) pătrunjel și morcovi. Poftă bună!
Femeile gatesc, fetele nu.. din pacate unele raman fete si dupa ce se marita. Toate mamele isi indruma copii se gateasca dar „ce rost are” daca oricum toate au „e-uri”. Cam asta ar fii scuza „fetelor”. Succes la gatit in continuare!
Bine punctat, Andreea. Dintre fetele din ziua de azi, daca gasesti 2-3 care stiu sa gaseasca sau sunt pasionate de gatit, trebuie sa te inchini. Toate se gandesc la faptul ca vor manca in restaurante sau ca vor avea menajere, chestii desprinse din filme mai degraba!