Nici editurile nu ne vor

Cu cat inaintez in varsta si am alta perceptie asupra evenimentelor care se petrec in jurul meu, ajung sa scriu mai diferit. Observ si eu acest lucru si majoritatea care ma citesc. Nu zic ca sunt un scriitor bun, nici ca ma pricep prea bine la gramatica. Fie vorba intre noi, nu cunosc nici acum alfabetul limbii romane…

De-a lungul anului am cunoscut o gramada de oameni care scriu sau au legaturi cu literatura. Pe langa evenimentele la care particip (Schimb de Carti, Lecturi Urbane) am mai participat si la cateva lansari de carte, conferinte, dezbateri si intruniri ale scriitorilor oradeni. Am fost si prin tara cu cateva proiecte europene, ca tot tânăru’ care vrea sa cunoasca si sa se distreze. Ce au toate acestea in comun? Oriunde am mers, am cunoscut tineri care vor sa publice. Proza, poezie, eseuri, teatru – orice! Dar vor sa publice…

Imi plac batranii care comenteaza diferite stiri aparute la TV despre cat de inculti sunt tinerii din ziua de azi. Nu spun ca toti sunt destepti, insa i-as ruga pe ei – pe batrani – sa citeasca ceva despre manipularea prin mass-media. Acum serios! Vrem sa publicam. Stiu o mana de tineri care vor si sunt pregatiti sa isi trimita manuscrisele la edituri. Unii au incercat, cum sunt eu si inca doi-trei. Raspunsuri pentru mine: prea tanar pentru asta, nu avem categorie, scriitura proasta, sa mai trec prin viata etc-etc. Alti oameni imi dadeau feed-back-uri pozitive. Putin confuz…

Am urmat sfatului lui Razvan Coloja : „Daca 20 de edituri te-au refuzat, caut-o pe a 21-a”. Da, am ajuns pana pe la editura a 12-a insa apoi chiar m-am saturat. N-am mai continuat. Zilele trecute insa ceva s-a trezit in mine. M-am decis si acum imi voi rupe o bucata din suflet ca sa pot finaliza proiectul acesta. Deja a trecut prea mult timp si cumva am evoluat, nu mai vreau sa ma razbun. Vreau sa o fac pentru mine, nu sa injosesc persoana nimanui prin publicarea cartii mele.

sursa foto

23 de comentarii la „Nici editurile nu ne vor”

  1. Felicitări, e atitudinea corectă asta care ai abordat-o.
    Și, că tot ai zis de bătrânii care zic ce zic despre noi, tinerii, am doar o idee pentru ei: Tovarășul e pe altă lume și nici voi nu vă simțiți prea bine.
    Multă baftă, apropo, până la pagina 33 e foarte tare, sper să o termin anul ăsta 😀

    1. Merci-merci ! :))
      Ca ziceai de pagina 33… Am trimis manuscrisul prin primavara la o editura in Timisoara si mi s-a spus ca au putut citi primele 10 pagini, apoi mi-au trimis mail ca „nu merge !” – mda…

    1. Hm.Hm. Cam greu. Parca simtim ca n-ar vrea sa se incurce cu „incepatori”. Ori tre’ sa ai niste ani buni in spate de jurnalism sau alte publicatii. Or sa fii cunoscut sau sa fii inclus intr-un scandal public, gen Botezatu…

        1. Curajul a aparut de curand, dupa ce mult timp am lasat de-o parte acest gand, fiind chiar demoralizat. Sunt curios de data aceasta ce o sa iasa 🙂

          @ALL: Multumesc tuturor pentru sustinere ! 🙂

  2. eu am dat piept cu destule edituri. la un moment dat am fost demoralizat… insa am ajuns sa zic. mi se rupe de ei. eu scriu. si cand voi termina de scris tot gasesc eu pe cineva care sa imi publice cartea

  3. Aduna-ti prietenii, cunostintele si toti tinerii doritori sa publice, si:
    1. creeati asociatia noii generatii de scriitori
    2. Faceti-va prezenti pe internet si uniti-va (wesites,blogs,forums) ; marketing exacerbat
    3. Cautati surse de finantare (proprii, externe, etc)
    4. PUBLICATI dar ca sa vindeti nu doar de dragul amorului propriu.
    4.1 Poti publica si Ebooks, nu doar paperbacks,ca doar toata lumea care vrea sa citeasca are
    un PC/smartphone/tablet
    4.2 Puteti crea o editura a organizatiei. Banuiesc ca intre toate persoanele care se vor afilia, vor fi o
    gramada cu cunostintele necesare administrarii eficiente si a marketingului aferent
    5. Inlocuiti structurile perimate care va neaga dreptul la publicare/existenta

    Bafta.

    1. pfff… Frumos plan. Nu pot sa zic ca nu poate fi pus in practica insa e cam greu. Dupa ce am fost pusi in diferite situatii (unele jenante cand cautam sponsorizari) nu mai gandim nimic pozitiv cand vine vborba de acest subiect. Poate asta si vroiau, sa ne demoralizeze…

  4. sincer m-am apuca si eu la viata mea (astia 19 ani experienta) de vreo 2 romane si o nuvela. Spre rusinea mea, nu am reusit sa o aduc pe niciuna la stadiul de a o da spre publicare, evoluam in timp ce scriam si la cateva luni distanta primele pagini mi se pareau niste porcari. Anul asta e incarcat pentru mine asa ca nu imi propun sa ma axez pe asta (pana la vara, ca dupaia…:)), ok, daca tot ziceai de birocratia romaneasca si etc-urile, ti-as mai sugera ceva..cauta o persoana importanta, un nume cunoscut si piseaza-l putin la cap cu ideea ta, vezi ce zice, poate ai noroc si o „zana protectoare” va pune o vorba buna pt tine la o editura. A, si felicitari pentru evenimentele la care ai participat, eu nu prea am reusit..:|. BAFTA!!!.

    A..o mica sugetie : http://alexstefanescupostaredactiei.blogspot.com/

    Cat despre planul frumos propus de Blueyefinity…e greu, dar nu imposibil, Grati, si asa ziceam sa pornim o revolutie, cred ca asta e miscarea pe care trebuie sa o pornim, cred ca de aici putem „racola” niste oameni : http://tineriiscriitori.ning.com/

    Numai de bine!

  5. Poti incerca la urmatoarele edituri mai tinere: Charmides, Tracus Arte, Herg Benet sau Casa de Pariuri Literare. La Polirom nici nu merita sa incerci, ca ei publica maxim 2 autori români pe an din cate mi s-a spus. Curtea Veche sunt OK, dar raspund greu. RAO nici nu cred ca publica debutanti. Paralela 45 publica doar pe bani din cate stiu (s-ar putea sa gresesc), Brumar – la fel (iar ultimii sunt axați pe poezie mai mult). Ar mai fi Cartea Romaneasca, dar despre ei nu știu nimic. Apoi mai este Trident (cred că ai putea încerca și la ei). Editura Trei – și de ei am mai auzit.
    Chestia tristă e că nu contează cum scrii, ce scrii; contează cine ești sau pe cine știi. Am auzit de cazuri destule care implică autori cunoscuți în cercurile literare, autori care n-au reușit să publice niciunde vreme de ani de zile. Cred că asta spune destule despre cum funcționează sistemul.
    Trimite fragmente la revistele Familia, Caietele Oradiei, Observatorul Cultural, etc. Ajută dacă părți din carte au fost deja publicate undeva. Cumva, asta validează manuscrisul.

    1. razvan, gratian Poliromul nu se risca cu anonimi si/sau debutanti. mai poti incerca la editura tritonic – seful de acolo, bogdan hrib, pariaza pe debutanti.
      daca vrei sa apelezi la o editura care publica contracost era una din braila – sf. nicolae – daca nu ma insel. era destul de ieftina. stiu ca autorul blogului neacostache.com a publicat acolo si a iesit mult mai ieftin fata de alte edituri.

  6. Ah, până nu uit – legat de sponsorizări.
    Ca să vezi cum merge treaba cu sponsorizarea, un exemplu elocvent e pățania unui poet orădean care s-a dus la primărie să ceară bani ca să-și publice volumul de debut. Acolo, un consilier al cărui nume îmi scapă, l-a întrebat zâmbind dacă în manuscris a scris ceva de UDMR. La care tânărul, perplex și naiv, a spus că nu – e un volum de poezii. Răspunsul consilierului? ”Și-atunci ce vrei de la mine?”
    True story.

    1. Am fost si eu „sfatuit” sa merg la primarie pentru a intreba de fonduri pentru activitati culturale si alte cele, insa am zis ca mai bine nu. Cei de la Inspectorat m-au respins din start, poate pentru ca nu veneam recomandat de ceva coleg de-al lor. Auzeam candva de ceva concurs de creatie literara de prin primavara si cand sa ma interesez mai serios…nu se mai tine!

      Asta e !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *