Viitorii someri cu doctorat

Cu doua zile in urma m-am intalnit cu colegii sa ne scriem in albume. Proaspeti absolventi, admisi toti la atestat intr-o specializare economica si pregatiti sa intram pe piata muncii. Noi si alte cateva mii urmeaza sa dam BAC-ul. Apoi? O sa mergem linistiti la facultate si o sa ne bucuram de viata de student, majoritatea pe banii parintilor. Apoi? Iti dai licenta si vei fi somer. Mai faci un masterat.  Te angajez ca si casier la un super-market. Ca tot e la moda, iti dai doctoratul. Asa ca la 30 de ani le ai pe toate si exista sanse uriase sa nu iti gasesti un loc de munca in domeniul tau. Asa ca vei fi un somer. Unul cu doctorat.

Am lasat hartiile cu cometarii literare si m-am gandit putin. Ma dezgusta faptul ca am facut parte dintr-un invatamant gratuit pe cand plateam lunar diferite prostii. Sigurat nu vom intra toti la facultate pe locurile bugetare, deci va trebui sa iti platesti studiile. Se ajunge si la suma de 2.000 de euro (cel mai bun caz) pana sa termini facultatea. Iar apoi vei fi somer. Povestea continua la fel cu masteratul si doctoratul.

Se ridica o intrebare: chiar merita?

8 comentarii la „Viitorii someri cu doctorat”

  1. După ce să ajungi să-ți faci si doctoratul dacă n-ai măcar un loc de muncă în domeniul pe care ai ales să-l urmezi la facultate? Că tot termini la Economic, probabil vrei să vii la Științe Economice… așa că dacă n-ai de gând să fii profesor universitar sau mare teoretician în economie n-are rost să dai banii aiurea pe doctorat. Îți ajunge masterul 😉 Dar dacă prinzi ceva în domeniul pe care ți l-ai ales, poți să faci doctoratul. Nu ți-l trebuie neaparat când te angajezi. 😛 (dacă te angajezi…)

  2. Nu sunt sigur cum să comentez articolul tău, dar un lucru este clar din start: nu poți să generalizezi!!!

    Ți-ai pus intrebarea dacă cei care fac o facultate și-au dat silința pe parcursul studiilor de licență? Sau după încheierea ciclului de licență și-au dat seama că au cam pierdut trenul și bilete nu mai au/bani pentru NAȘU’ ?

    Sunt la sfârșitul primului an de facultate , aici la Universitatea din Oradea, pot să număr pe degetele de la mâini acei studenți (dintre colegii mei) interesați de ceea ce ne oferă programa și ceea ce pot dobândi în timpul liber stând maxim 3 ore pe săptămână în bibliotecă.

    În schimb, aprox. 50 de oameni impinși de la spate de parinți, de mandrie, de „moda”, vin din când în când la facultate, și abordează totul cu un comportament suprasaturat de autosuficiență. Te asigur că dacă îi vei întreba pe acei studenți peste 10 ani ce meserie au ei vor fi cei care vor aranja marfa pe rafturile supermarketurilor.

    Si acum, răspunzând la întrebarea ta pot spune că „DA! merită” sau „NU! în niciun caz” totul depinzând de modul în care te vei raporta la următoarea etapă din viața ta: studenția.

    Bafta la Bac!

    1. Merci pentru sfaturi 🙂

      Vreau insa sa fiu sigur pe alegerea mea legata de domeniul in care doresc sa ma orientez. E putin mai complicat si nu stiu inca ce mi-ar place cu adevarat.

  3. Sigur, facultatea e o mizerie dacă o faci pentru un loc de muncă. Șansele tale de angajare pe parcursul facultății sunt cam așa: Operator de interviu, agent de recuperare a creanțelor sau merchendiser.

    După facultate te poți uita deja la slujbe bine plătite, ca de exemplu: Agent de vânzări, Casier sau chiar secretar(ă). :))

    Însă avantajul real pe care ți-l oferă facultatea e că te învață și te încurajează să gândești cu capul tău. Că nu o să mai ai „foi de comentarii literare”, ci va trebui să mergi la bibliotecă, să vezi ce s-a scris pe tema asta și abia apoi să te apuci de învățat.

    Cam așa e și în viață: Patronul nu o să-ți dea toate documentele contabile așezate în ordine alfabetică, urmând ca tu să faci un calcul scurt. Dacă ar face așa, s-ar descurca și singur. Practic, facultatea te învață să-ți crești valoarea.

    Plus că deschide apetitul pentru un master/doctorat ca să nu mori împăcat cu gândul că nu ești cu nimic mai bun decât ăia de la Spiru Haret, dar astea sunt deja chestii de viitor 🙂

  4. Merita sa muncesti in timpul facultatii, ca atunci cand termini sa poti avansa. Asta da. Si da merita sa faci o facultate pentru ca mai nou trebuie sa ai facultate ca sa fii casier „lucrator comercial” sau cum se mai spune acum. Dar facultatea, masterul si doctoratul nu iti garanteaza ca nu ai sa lucrezi pe santier.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *